mitt dalarn

Hemstädning av annat slag

När Johanna klev innanför dörren hos kunden var hon förvånad. Hon hade inte väntat sig det där bemötandet. Efter så många år i branschen för hemstädning hade hon nog aldrig sett på maken till välvilligt bemötande. Utan att förstås påpeka att gästvänligheten är bristfällig hos någon. Nej, kunderna hon utför hemstädning hos är trevliga men detta var verkligen något extra.

Den där morgonen trodde hon att hon skulle få en riktigt kämpig start på dagen. Att hon skulle släpa sig runt i det gigantiska huset timme ut och timme in. Putsandes, sopandes och dammsugandes. Allt när hon kände sig både förkyld och påverkan av pollen. Det var inte optimala förutsättningar för att utföra hemstädning. Saken var den att denna kund, en äldre dam som hon besökt i flera år, hade snappat upp hennes snuva. Vid senaste hemstädningen hade damen frågat Johanna om hon mådde riktigt bra. Hon hade svarat att det var pollen som spökade och inte tänkt mer på det. Men det hade kunden gjort, minsann.

När Johanna klev in i köket doftade det ljuvligt av nybakat bröd och kaffe. Det skulle visa sig att damen – den dam hon enbart känt som kunden hon utför hemstädning hos oss som hon genom åren bara växlat några enstaka ord med – hade ordnat en hel brunchbuffé. Det enda som Johanna fick tacka nej till var champagnen som hon ställt på bordet. Någon måtta fick det vara eftersom hon hade fler kunder att utföra hemstädning hos den dagen.

Hon satte sig till bords på kundens begäran och hennes nyfunna vän började duka fram. Det fanns inget stopp, tycktes det. Det var bröd och det var pålägg av säkert 10 olika slag. Det var röror som Johanna aldrig sett förr och det fanns Yoghurt. Som tur var fanns det också lite sötsaker. Hon tänkte att hon nog aldrig hade lyckats komma därifrån annars. Sötsaker skulle nog få henne att hålla sig vaken resten av dagen och under resten av all hemstädning.

Vilken otrolig morgon. Det var annat än en hemstädning hon väntat sig skulle ta flera timmar. Sedan den där dagen var det alltid en fröjd för Johanna att gå till jobbet på tisdagar. Särskilt de tisdagar då hon utförde hemstädning hos denna kund. En riktig seger!