mitt dalarn

Städhjälp: Mina bästa kunder

Många har blivit intresserade av att veta mer om mitt tidigare liv. Ett liv som präglades mycket av att jag jobbade som städhjälp. Jag har redan berättat om detta men för er som inte hängt med så kan jag dra bakgrunden snabbt:

Mellan att jag var 19 och 25 år arbetade jag som städhjälp i min hemstad. Innan jag började arbeta tänkte jag att det nog inte fanns så många kunder i den lilla staden. En handfull, max, tänkte jag. Det visade sig vara fel. Företaget jag började jobba hos levererade städhjälp till en lång rad hushåll i staden. Eftersom vi var bäst var det många som efterfrågade våra olika tjänster. Under åren som jag var aktiv städhjälp hände mycket och vi anställde ständigt nya människor, kändes det som.

Någon frågade mig om vilka som var mina favoritkunder när jag arbetade som städhjälp. Eftersom det nu är ganska många år sedan har jag lite svårt att minnas. Däremot finns det några som stannat kvar i minnet från tiden inom städhjälp och som jag därför kan återge väl. Tror jag i alla fall.

Vi kan väl börja med den största favoriten. Det var en kvinna som hette Gerd och som bodde i ett stort hus i stans västra delar. Hon hade varit änka under 20 års tid och älskade när jag, hennes städhjälp, kom på besök. Jag såg alltid till att avsluta jobbet ganska fort så att vi kunde dricka kaffe ihop. Hon sa att det var den bästa tiden på veckan. Hon sa dessutom att jag var den bästa städhjälp som företaget någonsin skickat. Detta sa jag dock aldrig till mina kollegor eller min chef.

En annan mycket trevlig kund var familjen Olsson som bodde strax utanför stan. Jag tog alltid bussen ut dit och blev ofta erbjuden mat om mitt pass som städhjälp avslutades vid 17-18 på eftermiddagen. Det blev faktiskt så att jag inte bara var deras städhjälp utan också deras vän. Barnpassning stod ibland på schemat, då privat, och vi umgicks ibland – jag och föräldrarna – även under helgen. Vi är fortfarande bekanta även om umgänget inget sker lika frekvent, och trots att jag inte besöker dem i egenskap av städhjälp.

Jag vill inte missa att dela med mig om kunden Knut. En man som visade stort agg mot mig som städhjälp i början. Han hade blivit van vid Linus, min föregångare, och såg därför allt jag gjorde som något dåligt. Något som Linus ”aldrig skulle göra”. Det tog ett tag för mig som städhjälp men jag fick honom snart på bättre humör. Därefter tyckte han att jag var den bäste han någonsin haft.